понедељак, 23. новембар 2009.

Nega bonsai-a

Konacno da dotaknemo i drugi segment ovog sajta, a to je bonsai!



Ja se bavim bonsaiem neke 2 godine otprilike i moram da vam kozem da mi tek sad uspeva donekle! Do sada sam imao 1 Sageretia, koja mi je prva uvenula i 3u1 Ulmus, koji su jedan za drugim venuli... TUGA! A mazio sam ih i pazio ko malo vode na dlanu... Slican scenario je bio i sa Carmonom moje devojke...
Pre nekog vremena sam svratio do Garden centra u Bg prema Ibarskog magistrali, imali su dosta bonsai-a, cene su od 1200 din... U cvecarama su inace od 900 din... Medjutim, na rasprodaji su imali jedan Ulmus koji je skoro ceo propao, imao je 3-4 duge grane sa po par listica na krajevima i po neki listic u krosnji. Cena 600 din. Tada mi je palo na pamet da ako ikada mislim da mi uspe bonsai, moram da naucim da oporavim drvo kad propadne! Doneo sam ga kuci, prskao, seckao...
ALI!!!!! Pre svega sam otisao na net i potrazio kako se neguje KONKRETNO ULMUS BONSAI!!! Ne bilo koji, ne uopstena prica, nego KONKRETNO ULMUS!!! Precesljao sam nekoliko sajtova i slozio neku pricu i krenuo u akciju! Vec posle par dana pravilne nege je poceo da pusta nove grane i listove!
Dakle, bitno je orosavati stalno, a zalivati povremeno! Pod orosavanjem podrazumevam prskanje i lisca i zemlje; nesto kao lagano zalivanje plus vlazenje lisca. Indikator uspeha moze biti paprat i mahovina na zemlji. Bitno je da se vlaznost odrzava na nivou, a to se postize dugogodisnjim iskustvom! Ni jedan dan nije isti, pa tako se zemlja susi razlicitom brzinom.
Onda, bitno je da li je drvo listopadno ili zimzeleno i da li treba da se drzi napolju, unutra, na suncu, u hladu, da li i kada uneti unutra?
Jos par saveta:
-kupite automatsku prskalicu (onu sto mora prvo da se napumpa, a onda sama prska) jer obicnom prskalicom dajete manje vlage! Glupo zvuci ali jeste!
-za pocetnike, orosavajte 2 puta dnevno leti: ujutro dok ne pocne vrucina i uvece posle zalaska kad prodje vrucina! Nikako izmedju! Jer se drvo poduspari... Zimi 1 dnevno. Opet naglasavam ovo je "sema" za pocetnike. Iskusniji i oni koji vise vremena provode uz bonsai mogu pokusati da procenjuju vlaznost zemlje i potrebu biljke za vodom. Ovo nije nimalo lako, jer je bitna vlaznost zemlje u svim slojevima, a ne samo povrsno! Tako se pocetnici lako prevare da im je zemlja dovoljno vlazna, a samo su orosili povrsan sloj!
-posto vam treba dosta vode za ovo, punite prskalicu VRELOM vodom iz bojlera (ako vam nestane ustajale vode)! Ova voda je vec odstajala neko vreme u bojleru. Naravno ostavite da se ohladi do sobne temperature.
-zalivajte 1 nedeljno obicnom vodom koja mora da odstoji 2 dana!
-zalivajte 1 nedeljno (u periodu rasta) odstajalom vodom u koju cete sipati djubrivo, ALI NE BILO KOJE! Potrebno je djubrivo sa niskim sadrzajem azota i povisenim sadrzajem fosfora. Ovaj detalj jos uvek nisam bas pronasao, jer kod nas nema da se kupi, pa kupite sto pribliznije ovome... Otprilike se radi o odnosu N:P:K=1:1:1. Zimi djubrivo nije portebno.
-zalivajte po semi sreda/subota ili nedelja... (ovo je predlog, shvatate poentu)
-ipak, pogotovo leti, potrebno je bar 1 dnevno pregledati zemlju i uociti eventualnu potrebu za vodom. ALI, za cvece vazi da i od viska glava boli :)! Mozda je zgodno uzeti cistu drvenu cackalicu za zube i zabosti je u zemlju, ostaviti 1 min pa izvuci. Tako se (doduse nesigurno) proverava vlaznost dubljih slojeva.
-nikada ne ostavljajte da vam camce ispod bonsaia bude puno vode! Camce treba biti prazno, suvo, a zemlja vlazna! Neki zalivaju tako sto uzmu saksiju, zapuse rupu da voda ne moze da curi, pa zaliju i tako drze 10-20min. Onda ostave da iscuri voda, pa tek onda vracaju na camce. Ovo pokazuje jako dobre rezultate! Camce (tacna) treba samo za bonsai koji se drzi u sobi (a tu ne idu sve vrste)!
-secite duge grane!!! nikako zapustati!!! npr. Ulmus treba seci cim grana ima 4 lista, skratiti na 2. Takodje duzina grane do 3cm, mereno od racve do racve. Mozda najsigurnije, zapazite na zapustenim granama kako je progresivno velicina listova povecava! Vecim listovima treba veci koren, vece stablo, veca saksija, a to vec nije bonsai!
-Secite korenje!!! korenje ne sme da izadje kroz donju rupu na saksiji! Kada se zemlja uvece prosusi, uzmite za stablo drvo i polago ga odignite od saksije. Trebalo bi da se sva zemlja zajedno sa drvetom odvojila od saksije. Isecite nasumice to "povrsno" korenje koje vidite, ne svo!
-ako je drvo listopadno, na jesen treba da mu otpadne lisce kada i svom drugom drvecu. Ako je drvo bilo napolju verovatno ce samo, a ako nije samo onda ga treba pincetom skinuti, za neke vrste doduse ne treba. Ako je drvo bilo unutra, lisce nece samostalno opasti! Nikako ne iznositi takvo drvo napolje kada nocne temperature padnu ispod 10! Morate se informisati za konkretno onu vrstu koju imate! Svaka vrsta je drugacija!
-ako imate vise vrsta, nikako ne sagledavajte kolektivno! Trudite se da u sumi vidite drvo!
-preporucljivo je imati odgovarajuci alat za bonsai. Ja ga jos uvek nisam nasao kod nas...
-i definitivno preporucujem da uzmete "polu-mrtvo" drvo na rasprodaji, jer ako vam ono uspe, uspece bilo koje drugo, a ako ne uspe, potrosili ste manje para...
-kada birate vrstu bonsaia, izaberite za pocetak drvo koje je siroko rasprostranjeno kod nas! Odnosno da mu odgovara klima!!!
-presadjujte svake 1-3 godina u odgovarajucu saksiju

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!OPREZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
skoro sav bonsai kod nas stize iz Holandije. Kako je u pitanju masovna proizvodnja, tj. PARE, Holandjani kljukaju bonsai HORMONIMA. Mi to nemamo u kucama, a i da imamo ne bi valjalo da sami dajemo jer nismo botaicari tj. nemamo pojma ic o hormonima! Isto tako oni ne vode toliko racuna o njima, pa cete tako naci iseckana, izmucena drvca puna oziljaka... PAZITE STA UZIMATE

PREPORUKA: kada ste vec stekli malo iskustva, idite do rasadnika i uzmite mladice 1-2-3 godine stare pa sami napravite bonsai. Za ovo jos uvek nemam iskustva tako da necu o tome... Ali ono sto odmah mozete jeste da zasadite semenje u velike saksije. Za par godina ce stasati za treniranje u bonsai! Jesen je dobar period za sakupljanje semenja po parkovima! Ali, pazite da li se seme izabrane vrste sadu u jesen ili prolece, da li mu treba mraz za aktivaciju i jos mnogo toga...
PREPORUKA: kada secete grane koje imaju 10tak cm, pobodite ih u saksije. Mozda se prime! Meni se tako jedna grancica primila! Ali, da bi uspela neophodno je intenzivno orosavanje sve dok ta "grana" ne razvije dovoljan koren!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!OPREZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nasi cvecari imaju obicaj da prodaju GINSENG FICUS kao bonsai. TO NIJE BONSAI!!! To je stablo i koren ginsenga kome su listovi iseceni, a nakalemljen ficus! Stablo ne raste (tj. raste izuzetno sporo), a lisce raste. Niza cena, manje zahtevna biljka, potreba za secenjem i oblikovanjem su razlozi sto se ona koristi za uvod u bonsai. Svakako da svaki ljubitelj bonsai-a treba da ima i bar jednu ovakvu biljku, ali treba znati sta je zapravo!

Ovaj tekst sam napisao na osnovu dosadasnjeg iskustva i istrazivanja. Cesto sam ucio kroz sistem "pokusaj-pogreska". Ipak, ovakav rad omogucio mi je da sada gajim zdrav bonsai! Sugestije su dobrodosle, jer covek uci dok je ziv!
Nadam se da ce ovakav sazetak bazicnog znanja pomoci novim ljubiteljima da imaju u startu vise uspeha nego sto sam ja imao, a samim tim i sto manje razocaranja!

Нема коментара:

Постави коментар